top of page

Mantolamada Yalıtım Levhası (Köpük) Seçimi

Etrafımızda son zamanlarda bolca karşılaştığımız dış cephe yalıtımı ile ilgili aklımıza takılan soruları yanıtlamak amacıyla bu yazıları yazmaya karar verdik. Aslında bu yazı ve inşallah devamında gelecek olan yazıları yazma sebebimiz internet ortamındaki bilgi eksikliği ve karmaşası oldu. Dış cephe mantolama ile ilgili yazılanların ya tamamen teknik bilgilerden oluştuğunu veya kendi ürününün tanıtımından ibaret bilgiler olduğunu gördük. İnternet ortamında paylaşılan bilgilerin anında dünyanın her yerinden ulaşılabiliyor ve bizimde yerel bir firma olmamız dolayısıyla reklam amacı gütmeden doğru ürünü tercih etmede yardımcı olmaya çalışacağız.

En çok karşılaştığımız soru ile başlayalım. EPS yani halk arasında bilinen adıyla “köpük”lerin hepsi aynımı? Renk farklılığı neyi ifade ediyor?

Öncelikle EPS(köpük)nin karbon esaslı yani siyah renk olması yangın direnci açısından önem taşımaktadır. Yani herhangi bir yangın esnasında alev almadan erime eğilimi gösterir. Bu ise güvenliğimiz açısından hayati öneme sahiptir. Ancak ısı yalıtımı açısından beyaz renk olan geleneksel köpükle bir fark yoktur. Zira ısı yalıtım değerleri açısından değerlendirme yapabilmemiz için köpüklerin yoğunluklarına bakmamız gereklidir. Yani aynı yoğunluğa sahip iki köpük arasında renk farkından dolayı yalıtım katsayısı değişmez. Yangın güvenliği açısından önem arz eder.

Bu konu ile ilgili olduğundan belirtmekte fayda sağlayacak diğer bir konu ise daha sert ve yoğun olan XPS (teknik ismi, Ekstrüde Polistiren (XPS) veya Foamboard) (sertleştirilmiş daha çok pembe, mavi renklerini gördüğümüz ısı yalıtım levhaları) kullanımı açısından bakacak olursak hangisinin kullanımı daha uygundur sorusuyla sıkça karşılaşmaktayız. XPS yani sertleştirilmiş köpüklerde ısı yalıtım değerleri EPS(köpük)’ye göre daha yüksek olmasına karşın dezavantajlarından dolayı dış cephe yalıtımında artık tercih edilmeyen bir üründür. Bu dezavantajları şöyle sıralayabiliriz. Öncelikle yangın güvenliği açısından en tehlikeli yalıtım levhası türüdür. Çünkü diğer yalıtım levhalarına (köpüklere) göre çok daha kolay alev alabilir. İkinci dezavantajı sert dokusu nedeniyle köpüklere göre nefes alan yapılar oluşturmada başarısızdır. Yani evlerimize ısı yalıtımı yaparken buhar geçişkenliğini göz ardı etmemeliyiz. XPS levhalar köpüklere göre 1/5 oranında geçişkenliğe sahiptir. Üçüncü olaraksa sert yapılarından dolayı zamanla bina cephesinde çatlamalara sebep olarak hem ısı yalıtım açısından hem de bina estetiği açısından sorun doğurur. Sonuç olarak XPS ısı yalıtım levhaları dış cephede kullanılması uygun olmayan ürünlerdir.

Aklınıza takılan sorularınız için bizi aramaktan çekinmeyin.

Dış Cephe Isı Yalıtımında Taş Yünü Kullanımı

Son dönemde içerdiği avantajlar nedeniyle kullanımına ağırlık verilmeye çalışılan dış cephe yalıtım malzemesidir. Yazımızın devamında taş yününün avantajları ve dezavantajlarına yer verilmeye çalışılacaktır.

Aslında taş yününün birçok avantajı olmasına rağmen tek bir dezavantajı nedeniyle “şimdilik” daha az tercih ediliyor. Bizce zamanla dış cephe yalıtımında taş yünü kullanımı daha fazla artış gösterecektir. Kötü haberi baştan söyleyelim diğer ürünlere göre fiyatı %30-40 civarında daha yüksektir.

Ancak hemen belirtmekte fayda var parasını hak eden bir yalıtım ürünüdür. Isı yalıtım değerleri geleneksel köpüklere göre %25 daha yüksektir. Dış cephe mantolama işleminin bir defa yaptırılıp uzun yıllar kullanılacağı düşünüldüğünde aradaki fiyat farkı da aslında yakıt tasarrufu olarak size geri dönecektir. Üstelik bu fark gözle görülür seviyede fark edeceğini söyleyebiliriz. Ayrıca yangın güvenliği açısından en üst seviyede güvenlik sağlar çünkü TS EN 13501-1’e göre “yanmaz malzemeler” olan A1 sınıfındandır. Bizce önemli olan diğer bir avantajı ise tamamen yerli hammadde ile üretilir yani petrol ve türevlerine ihtiyaç duyulmadan bazalt taşının 1350°C-1400°C’de ergitilerek elyaf haline getirilmesi sonucu üretimi yapılır. Sıcağa veya rutubete maruz kalması halinde boyutlarında bir değişme oluşmaz. Zamanla bozulmaz, çürümez, küf tutmaz, korozyon ve paslanma yapmaz. Böcekler ve mikroorganizmalar tarafından tahrip edilemez. Petrol türevi malzeme olmadığından sağlık açısından da akıllarda soru işaretleri bırakmayan son derece doğal bir üründür.

Devlet ihalelerinde de tercih edilen yalıtım türüdür.

Özetleyecek olursak;

  • Isı yalıtım değeri yüksektir.

  • Yanmaz malzemeler grubundadır.

  • Yerli hammadde ile üretilir.

  • Son derce dayanıklı buna rağmen doğal taştan üretilen doğal bir malzemedir.

Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page