top of page

Mantolama nedir?

Mantolama kısa tarifi ile binaların dış ortamla ısı alışverişini minimuma indirgemek amacıyla dışarıdan yapılan ısı yalıtım işlemidir. İçeriden yapılan yalıtıma göre çok daha verimli olan mantolama, mevsim durumuna göre yazları soğutma, kışları ise ısıtma giderlerinde enerji tasarrufu sağlamaktadır.

Mantolama çeşitleri nelerdir?

Temel olarak ülkemizde konutlara uygulanan mantolama çeşitlerini 5 sınıfta inceleyebiliriz. Temel mantık aynı olmakla birlikte kullanılan yalıtım levhaları değişiklik göstermektedir. Aşağıdaki kutucukta bu levhalara ilişkin örnekler bulunmaktadır.

levha çeşitleri

Dış cephe ısı yalıtımında aşağıdaki beş üründen bir tanesi tercih edilir. Son yıllarda ülkemizde dış cephe yalıtımlarında Karbonlu EPS tercih edilmektedir. Bunun sebebi, içeriğindeki karbon takviyesi sayesinde alev almaz özellikte olması, hafif kolay uygulanabilir olması ve daha pahalı ürünlerle yakın ölçüde ısı yalıtım değerine sahip olmasıdır.

eps levha.jpg
karbonlu eps levha.jpg
taşyünü levha.jpg
xps levha.jpg
fugalı-yalı baskı levha

EPS Genleştirilmiş Polistren Sert Köpük

10-30kg/m3 (dansite)

Karbonlu EPS Karbon Takviyeli Genleştirilmiş Polistren Sert Köpük

12-30kg/m3 (dansite)

Taşyünü Bazalt, kireçtaşı, dolomit vb. minerallerden üretilen lifli yalıtım levhası     33-150kg/m3 (daniste)

XPS Ekstrüde Polistren Isı Yalıtım Levhası

28-40kg/m3 (dansite)

Fugalı-Yalı baskı levha EPS üzerine akrilik esaslı elyaflı sıva ile kaplanarak üretilen yalıtım levhası

Neden Isı Yalıtımı?

Isı yalıtımı 2 nesne arasındaki ısı transferini asgari düzeye çekmektir. En çok ısı transferi ısı farkının fazla olduğu durumlarda gerçekleşir. Basitçe tarif edecek olursak ısı yalıtımının mantığı yolculuklarda kullandığımız termoslarınki ile aynıdır. Yani sıcak olan ortam ile soğuk olan arasında bir hava boşluğu olması ısı transferini mimimum düzeye çekerek yalıtım sağlamaktadır. Isı kayıpları yalnızca dış yüzeye bakan duvarlardan değil, binanın iskeletini oluşturan beton kolon ve kirişler vasıtasıyla dış yüzeye bakan kolon ve kirişlere hatta temel ve çatıya kadar uzanan bir köprü ile dış dünyaya iletilmektedir. Dolayısıyla ısı yalıtımı temelden başlayıp çatıyla son bulan bir bütündür.

Günümüz dünyasında sürekli artarak devam eden enerji ihtiyaçlarımız bütçemizin en büyük gider kalemlerinden biri haline gelmiştir. Ülkemizin enerjide dışa bağımlı olduğu düşünülürse bu giderleri düşürmek sadece kendi cebimize değil, ülke ekonomisine de katkıda bulunacaktır.

Ayrıca yapılan ısı yalıtım uygulamasının binaların ömrünü uzatmak, değerini artırmak, daha konforlu bir yaşam alanı sağlamak, çevre kirliliğini azaltmak gibi faydaları da göz ardı edilemez.

Isı Yalıtımın Avantajları Nelerdir?
  1. Kışın soğuğu yazın ise sıcağı geçirmeyen ısı yalıtım sistemleri ile 4 mevsim kusursuz performans için kalıcı çözümlerden faydalanabilirsiniz.

  2. Doğru yalıtım uygulamaları ile ısıtma ve soğutma giderlerinizde %40 ile 60 oranında tasarruf sağlayabilirsiniz.

  3. Enerji tasarrufu sayesinde, ısı yalıtım maliyeti bölgeye göre 3 ile 5 kış sezonunda amortisman süresini dolduracaktır.

  4. Isı yalıtım uygulamaları ile konutlarınızı küf ve nemden uzak tutarak,sağlıklı bir mekan yaratabilirsiniz.

  5. Isı yalıtım uygulamaları ile konutlarınızda sağlayacağınız konforun yanı sıra olumsuz dış etkenlerden koruyarak bakım, onarım vb. masraflarınızı azaltabilirsiniz.

  6. Isı yalıtım uygulamaları Türkiye ve Avrupa Standartlarına uygun ve ekolojik dengeyi korumaya yardımcı bir sistemdir.

  7. Kömür ya da doğalgaz gibi fosil yakıtların tüketiminin azaltılması ile cüzdanınız kadar, doğanın da yüzünü güldürebilirsiniz.

  8. Dış cephe ısı yalıtımı ile zararlı emisyonların etkisinin azalmasına yardımcı olabilir ve gelecek nesillere daha sağlıklı bir dünya bırakılmasına yardımcı olabilirsiniz.

Karar Verme Aşamasında Önemli Noktalar

 Bu aşamada karar verici mekanizmanın özellikle dikkat etmesi gereken husus kullanılacak malzemenin kalitesidir. Teklif alma aşamasında firmaların vermiş olduğu teklifteki markaların ürünlerini kullanıp kullanmadığı kontrol edilmelidir. Teklifi yaparken belirlenen fiyatın içeriğinde kullanılacak malzemenin tamamının markalı paket olmasıdır. Aksi takdirde sadece mantolama panellerinin markalı kullanılıp file, dübel, fileli köşebent ve toz grubu yapı kimyasallarını uygun fiyatlı markasız ürünlerden seçilmiş olması fiyatı düşürmektedir ancak tam takım uygulanmayan ürünlerin garanti kapsamında değerlendirilmediğini ve daha düşük sınıf enerji kimlik belgesi ile belgelendiğini, dolayısıyla enerji tasarrufunda sınıfta kaldığını ayrıca uzun vadede uyumsuz malzeme kullanımı sonucu oluşabilecek hasarları lütfen göz önünde bulundurunuz. Tam takım satın alımlarda enerji kimlik belgesinin ANA MARKA tarafından hediye edildiğini de hatırlatmak isteriz.

     Karar verilecek işi üstlenen taşeronun yetkili bayi olması, ileride oluşabilecek sorunlarda muhatap bulunabilmesi açısından sabit bir adreste bulunması önemli detaylardır.

     Bir diğer dikkat edilecek husus ise iş güvenliği ve sigorta konusudur. Uygulama esnasında oluşabilecek kazalarda binanızın sorumlu, hatalı ve cezalı duruma düşmemesi için tüm çalışanların sigortalı ve iş güvenlik esaslarına göre çalışmaları önemlidir. Unutulmamalıdır ki, dış cephe çalışanları en yüksek risk grubunda çalışan kişilerdir. Herhangi bir ihmal durumunda işveren haricinde apartman yönetimi de sorumluluk altına alınmaktadır.

     İş takibi ve süresi diğer önemli etkendir. İşin başında bir taşeron firma yetkilisi(şantiye sorumlusu) bulunması siz değerli müşterimizin işin takibi yapabilmeniz açısından çok önemlidir. Belirli aralılarla yapacağınız kontrollerle çok daha hızlı ve etkili şekilde işinizi yürütebileceksiniz. Öte yandan yapılacak işin süresi ortalama bir hesapla işin büyüklüğüne göre değişkenlik göstermekle beraber tek vardiya çalışmayla metrekare başı 24-32 dakika arasındadır. Buradan hesapla ortalama 1000m2 lik işin süresi yaklaşık 20 gün dür.

faydalı bağlantılar

dış cephe çözümleri

dış cephe çözümleri

dış cephe çözümleri

Mantolama İle Yapılabilecek Ek Uygulamalar

Mantolama İle Yapılabilecek Ek Uygulamalar

Denizlik mermerlerin yenilenmesi (küpeşte)

    Mantolama uygulaması sonrası bina yüzeyi eski küpeştelerin daha üzerinde kalacağı için denizlik mermer uygulaması yapılır.

Çatı oluğu ve tahliye boruları

     Eskimiş çatı olukları cephelerin en büyük düşmanıdır ve mantolama uygulanmasıyla beraber değişmesi gereken unsurların başında gelmektedir. Oluklarla bir bütün olan tahliye boruları da montaj esnasında sökülmesi gerektiğinden dolayı değişmesi gereken ürünlerdendir.

Taş kaplama

Bina dış eteklerine uygulanacak kalebodur, taş kaplama gibi yüzeyler yapılan mantolamanızı doğal etkenlerden korumakla kalmayıp oluşabilecek darbelerden de en az şekilde etkilenmesini garanti altına alır.

Bina içi boyama, diğer yalıtım ve tadilatlar 

     Apartman içerisinde zemin kat dairelerin bodrum katlara bakan tabanlarının mantolanması.

     Apartman içerisinde yapılacak yerden minimum 70-80cm olacak şekilde duvarlara mermer veya kalebodur uygulanması

     Tesisat tamiratları 

     Çevre düzenlemeleri

     Temel yalıtımı drenaj boru ve levhaları

     Binalarının tek seferde ve tek el tarafından komple anahtar teslim yenilenmesini, tek bir muhatap ile yürütülmesini isteyen daire sahipleri diğer işleri de uzman kadromuza güvenle teslim edebilirler.

Bina Çatı izolasyonu

     Dıştan izolasyonu yapılan binanın çatıdan kaynaklı ısı kayıplarını önlemek adına çatı arasına yapılacak uygulamalar( izocam serilmesi, ziftli kağıtla örtülmesi, kiremit altı membranların yenilenmesi, komple kiremitlerin değişimi ve aktarımı gibi).

bottom of page